Üveg megmunkálás


Egyedi üveges munkák során gyakran előfordul, hogy szükség van üveg megmunkálásra. Alább felsorolunk néhányat ezek közül:
 

Méretre szabás, törés

Az üvegfeldolgozás ezen műveletei többnyire vágóasztalon, gépi úton zajlanak. Az ívek, egyedi formák szabása álltalában kézzel történik.
 

Élcsiszolás vagy zámolás

Az üveg peremén illetve a furatok szélein körbefutó élek csiszolása géppel, melyek lehetnek csiszolt illetve polírozott, „i” profilú sík és „c” profilú rádiuszos élek.
 

Szögbecsiszolás

Az üveg éleinek 45°-os szögben történő lecsiszolása, mely lehetővé teszi a tökéletes derékszögű illesztéseket.
 

Fazettázás

Az üveg vagy tükörlap kerületén meghatározott szögben történő, 5mm és 40 mm szélesség közötti  mattított vagy polírozott felület a hozzá tartozó rádiuszos élmegmunkálással. Ezek igen kedvelt dekorációs elemek tükrök, bútorüvegek illetve belsőépítészeti üvegtermékek esetén.
 

Gravírozás


Különböző mintáknak az üveg vagy tükörfelületbe történő csiszoló koronggal végzett becsiszolás, mely "V" vagy "U" alakú lehet. Az eljárás az egyszerű feliratoktól kezdve akár az egészen részletes minták kialakítására is alkalmas.
 

Furatozás


Az üveg vagy tükör csavarozással történő rögzítése esetén furat szükséges. Leggyakrabban fürdőszobai tükröknél, egyedi zuhanyfülkéknél, illetve üvegajtóknál van rá szükség.

(A minimális furatátmérő az üvegvastagság + 1mm, de  minimum. 4mm)

 

Süllyesztett furat


A furat süllyesztésének paraméreteit a felhasználásra kerülő szerelvények (csavarok, zsanérok, pántok) paraméterei határozzák meg.
 

Homokfúvás


Az eljárás során az üveget 4-6 bár nyomással, kvarchomokkal fújják meg, melynek következtében a felület elveszíti fényét, mattá válik. A módszer alkalmas feliratok, képek, sziluettek kialakítására.